• 2023-01-14
  • 09:30
  • Indulás: Hosszúhetény, Tavasz vendéglő
Kedves Természetjárók!
A 2023-as év Rockenbauer Pál születésének 90. évfordulója
lesz. Az emlékév apropóján a Zengővárkonyi Önkormányzattal közösen egy programsorozatot szervezünk, mely öt túrából áll. Minden túra Zengővárkonyba vezet, de más-más útvonalon
más-más időszakban, hogy a Kelet-Mecsek sokszínűségét minél jobban be tudjuk mutatni. A túrák végén lehetőség nyílik Rockenbauer Pál sírjának meglátogatására, ott egy rövid megemlékezésre.
1. túra: Az első túra alkalmával, mely 2023. január 14-én, Rockenbauer Pál születésnapján lesz, Hosszúhetényből Zengővárkonyba a híres természetfilmes sírjához túrázunk.Rockenbauer eredeti
lépésszámlálójának mását elkészítettük. Ezen a túrán útjára indítjuk. A sírnál ünnepi beszédét Fülöp Csaba Zengővárkony polgármestere mondja el. MAJD A PROGRAMON RÉSZTVEVŐKET LÉTSZÁMLIMITTŐL FÜGGETLENÜL A ZENGŐVÁRKONYI ÖNKORMÁNYZAT MEGVENDÉGELI ZSÍROS KENYÉRREL,MELEG TEÁVAL VAGY FORRALT BORRAL!.
A túra után a lépésszámlálót szeretnénk felküldeni Írott-kőre, hogy onnan bejárja a RPDDK túrát a tájegységenkénti túraegyesületek
közreműködésével.
Táv:17.5 km
Szintemelkedés: 410 m
Útvonal:H-Hetény-Zengővárkony jelzetlenen,Pécsvárad-Hetény jelzett úton
Nehézségi szint: Közepesen nehéz.
FEJLÁMPA SZÜKSÉGES!
2. túra: Június közepén a szelídgesztenyék virágzásakor tervezzük. A résztvevőknek Zengővárkony muzeális gyűjteményeit mutatnánk be. Tojásmúzeum, Fülep Lajos emlékszoba, Szalma-Kincs-Tár.
3. túra: Augusztus közepére tervezzük. Pajtamozi. Filmvetítés Rockenbauer Pál munkásságáról. Erre az alkalomra szeretnénk meghívni a még élő túratársait.
4. túra: Szeptember végén hagyományos gesztenyeszüretre térünk vissza Zengővárkonyba.
5. túra: Túrasorozatunk november 26-án, Rockenbauer halálának évfordulóján zárul.
AZ AKTUÁLIS TÚRÁN RÉSZVEVŐK 10% KEDVEZMÉNYT KAPNAK ITALFOGYASZTÁSUKBÓL A TAVASZ VENDÉGLŐBEN!
Emelett szeretnénk a sír környezetét is rendbe tenni, új padot,padokat kihelyezni illetve egy emléktáblát állítani,amin bemutatnánk Rockenbauer Pál életét,munkásságát és a RPDDK túraútvonalat. Erről már folynak egyeztetések a Magyar Természetjáró Szövetséggel és a Mecsekerdő Zrt-vel.
A fotók forrása (Turistamagazin)
TÚRAVEZETŐ: Takács Ferenc 06 20 805 3405