Csak Zengővárkonyig kell utazni, hogy ebben a kis múzeumban megcsodálhassuk a világ minden táján ismert és művelt tojásdíszítés remek alkotásait, az emberi fantázia és kézügyesség szépséget sugárzó teremtményeit. A Múzeum 18. éve, immár hagyományt teremtve, rendezvényei által is szolgálja a tojásdíszítés népszerűsítését, nagyheti programjai segítik a látogatók ünnepi felkészülését.

 

Ifjúsági Tojásfestő Verseny

A múzeum húsvéti programjai  virágvasárnapon (az idén március 25-én), a múzeum megnyitásának évfordulóján kezdődnek az Ifjúsági Tojásfestő versennyel. A résztvevők már nem teljesen kezdő tojásfestők. A versenyre előzetesen beküldött díszített tojásokkal (2 db) lehet jelentkezni.

Nagyheti programok

 Versenyen kívül  bárki asztalhoz ülhet, tanulhat tojást díszíteni a Nagyhét minden napján (március 26-30,  naponta 10-től 18 óráig). Az óvodás korú gyermekek, csoportok számára (előzetes  jelentkezés előnyt jelent) alapozó készségfejlesztő gyakorlatokat szervezünk.

A „Hímestojás Szeretteinknek” program keretében mindenki sajátkezűleg készíthet hímes tojás ajándékot. Az alkotások létrejöttét szakértő kezek, neves tojásfestők segítik. Közben a látogató közönség azt is nyomon követheti,  hogyan válik egy hétköznapi pőre tyúktojás igazi hímessé.

A programon kívül a látogatók kedvükre válogathatnak a múzeumban vásárolható szebbnél-szebb hímesek, ajándéktárgyak, kiadványok közül. Megismerkedhetnek hagyományos locsoló versekkel,  ill. a múzeum által készített minden korosztály számára érdekes, szebbnél szebb hímestojás mintákat ismertető játékokkal.

A tojásdíszítő bemutatók során a különböző díszítő módszerek folyamatát, elsősorban a tojásírást  ismerhetik meg a látogatók. Változatlanul nagy érdeklődésre tart számot az u.n. rátétes tojás díszítés, amikor különböző anyagoknak a tojáshéj felületére való rögzítésével alakítják ki a díszítő mintázatot az alkotók. Idén  a  fémrátétes díszítés, közismert nevén a tojáspatkolás (hétfőtől szerdáig), valamint a magrátétes díszítés (csütörtök, péntek) bemutatása lesz még a napi programban.

Húsvéti Ünnepnapok

Húsvét hétfőn a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület délután 15 órakor „Húsvéti locsoló”-című néptáncos műsorával a Míves Tojás Múzeum előtt köszönti az idelátogatókat.

Zengővárkonyban járva szakítsunk időt a település egyéb kiállításainak, parókiájának, tájházának, szelídgesztenyés erdejének megtekintésére is.

A Míves Tojás Múzeum az év minden napján, így Húsvét időszakában is mindkét ünnepnapon (igény szerint meghosszabbított nyitvatartási idővel) szeretettel fogad minden érdeklődőt, várja látogatóit!

Hasznos tudnivalók: e-mail: mivestojasmuzeum@gmail.com  tojas@museum.hu

Honlap: www.tojasmuzeum.hu, Facebook: www.facebook.com/mivestojasmuzeum

tel:  00-36-72-466-605

nyitvatartás: minden nap 10-18 óráig, szünnap szerda (Nagyhét kivételével)

csoportoknak előzetes telefonos bejelentkezését kérjük!

There are no comments yet.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).